המועד הקובע על פי חוק לתשלום מס שבח
בהתאם לחוק מיסוי מקרקעין (ראו סעיפים 1, 17 ו-19 לחוק) גובה של מס שבח נקבע לפי שווי המכירה כפי שהוא ב-"יום המכירה". הפסיקה בהרבה פסק דין (ראו למשל ע"א 489/89 שרון נ' המנהל לעניין חוק מס שבח מקרקעין וכן בע"א 7759/07 כספי נ' מנהל מס שבח ועוד) קובעת כי שווי המכירה יחשב מחיר השוק של הנכס שנמכר או שווי התמורה שמוסכמת בין הצדדים ביום ההסכם, וזה בעצם לא מושפע מכל התפתחות מאוחרת יותר.
האם ניתן לדחות תשלום מס שבח?
כאמור, בהתאם לחוק חובת תשלום מס השבח קמה גם היא בסמוך לאחר ביצוע העסקה וכפי שמפורט בהרחבה בסעיפים 90-91 לחוק מיסוי מקרקעין. ואולם, כל מי שמבקש לדחות את מועד תשלום המס החוק מטיל עליו חובה להצביע על בסיס נורמטיבי מדוע לדחות את תשלום מס שבח. המחוקק מתיר אפשרות כזו בסעיף 51 לחוק (וכן בסעיף 52 אם מדובר באיגוד מקרקעין-איגוד מקרקעין זו חברה שעיקר עיסוקה הוא מקרקעין), אך בסעיף זה נקבעו חריגים ספציפיים בכדי לקבל את האפשרות לדחות את תשלום המס. בטרם נסביר את החוק, נבהיר, כי אין המדובר בפטור מתשלום מס שבח, החיוב הוא קיים, אלא מדובר רק בדחייה בזמן של תשלום המס ובהתאם לחריגים שנפרט.
בסעיף 51 נקבעו 3 תנאים שצריכים להתקיים בכדי לדחות את תשלום מס השבח. התנאים הבאים נותנים רציונל לדחות את מס השבח למועד בו לקונה יש שליטה אפקטיבית על המקרקעין שהוא רוכש: תנאי ראשון, המקרקעין עוד לא נמסרו לקונה והם עדיין בחזקתו של המוכר. תנאי שני, הקונה עדיין לא שילם יותר ממחצית מהתמורה שהוסכמה בהסכם המכר בין הצדדים. תנאי שלישי, המוכר עדיין לא נתן יפוי כח בלתי חוזר לרישום המקרקעין על שם הקונה
נוסיף, כי קיימת אפשרות נוספת בחוק, הרשומה בסעיף 91א שתלויה בשיקול דעת של מנהל מס שבח ורכישה, אם ראה סיבה מספקת לכך שיש לדחות את מועד תשלום המס, כולו או מקצתו לתקופה שהוא ימצא לנכון. ואולם, צריך לדעת, שגם אם תינתן דחייה על ידי הרשות, הרי שהחייב יצטרך לשלם על תקופת הדחייה הפרשי הצמדה וריבית. בפועל הרשות יכולה לדחות את תשלום המס במקרים כללים כמו בעת מלחמה במדינת ישראל, או מגיפה כללית וכן הלאה, במצב כזה שווה לנסות להגיש בקשה לדחיית תשלום המס.
* אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי.
סיכום והמלצה
תחום הנדל"ן הוא עולם מורכב הדורש שימת לב לפרטים הקטנים וניסיון וידע מקצועי. אנו כאן במשרד מנחם קורן, נוכל לתת לכם את כל הידע הנדרש לכל הסכם קנייה או מכירה בו נדרש ייעוץ וכן בכלל תחומי מיסוי מקרקעין.
יש לכם שאלה? משהו לא ברור לכם? עדיין צריכים ייעוץ?
צרו עימנו קשר ונשוב אליכם בהקדם:
דברו איתנו
ליצירת קשר
טלפונים
מייל
שעות פעילות
ראשון-חמישי: 08:00-17:00
ימי שישי וערבי חג- 08:00-12:00
מאמרים נוספים:
הפקעת מקרקעין-רקע והליך ביצוע
הפקעת מקרקעין-רקע: הפקעת מקרקעין הוא למעשה רכישה כפויה של זכויות של אדם פרטי במקרקעין, על ידי המדינה או רשויות מקומיות, לצרכי ציבור, בדרך כלל משלמים תשלום פיצוי כספי לבעל הקרקע. אלא שברוב המקרים, ההפקעה נעשית על ידי הרשויות באופן אוטומטי, ללא צורך שהוא נחוץ באמת. במקרים אחרים נמצא כי הרשויות כלל לא עושות שימוש בקרקע שהופקעה מבעלי הקרקע.
26 בדצמבר 2023
אין תגובות
היטל השבחה בתמ"א 38
היטל השבחה – רקע והמקור לכך: לפני שנדון לגבי היטל השבחה בתמ"א 38, נסביר מהו היטל השבחה ומתי משלמים אותו. בחוק התכנון והבנייה נקבע בסעיף 196א כך: "ועדה מקומית תגבה היטל השבחה בשיעור, בתנאים ובדרכים שנקבעו בתוספת השלישית ועל פיה". השאלה מהי "השבחה" עליו הסעיף מדבר. נפנה להגדרה שנקבעה בסעיף 1(א) בתוספת השלישית, הקובעת כך: "עליית שווים של
24 בדצמבר 2023
אין תגובות